Колач со лимон
Време на подготовка:
повеќе од 1 час
Вкупно време:
повеќе од 1 час
- Состојки:
-
- 230 грама брашно
- 3 големи јајца
- 2 кафени лажички прашок за пециво
- 230 грама шеќер
- 230 грама омекнат путер
- Изрендана кора од еден ипол лимон
- 6 супени лажици млеко
- Подготовка:
-
Ова е прекрасен рецепт за богат и сочен колач со лимон кој е толку лесен за правење и изгледа одлично во нашиот тркалезен силиконски калап за куглоф. Слатката леплива глазура со лимон која ја сипуваме одозгора ја прави внатрешноста на колачот влажна и сунѓереста.
Чекор 1: Со миксер измешајте ги јајцата, путерот и шеќерот. Матете ги додека убаво да се спојат.
Чекор 2: Измешајте ги млекото, брашното и прашокот за пециво со дрвена лажица. И на крај во смесата изрендајте ја кората од еден ипол лимон.
Чекор 3: Земете го тркалезниот силиконски калап и намачкајте го со путер или масло, а потоа во него внимателно сипете ја смесата за колачот. И тоа е се... За неколку минути колачот ќе биде спремен ѕа печење.
Ставете го калапот во рерна загреана на температура од 160 степени 50 минути. Пред истекот на времето проверете дали колачот е печен. Ако се одлепува од ѕидовите на калапот или ако ножот излезе чист кога со него ќе го издупчите колачот – тоа значи дека е готов.
Чекор 4: Оставете го колачот да се лади кратко време и потоа превртете го калапот.
Чекор 5: Додека колачот се пече во рерна, направете ја глазурата. Исцедете 2 лимона и во сокот измешајте 100 грама шеќер во прав. Оставете го шеќерот да се растопи.
Чекор 6: Избоцкајте го колачот со вилушка и почнете да го попрскувате со глазурата одозгора – дупките ќе му помогнат на колачот да ја впие глазурата и да стане мек и сочен. Ставете го колачот во фрижидер 30 минути.
Сервирајте парче исечено од кругот. Овој колач би требало да е доволен за 8 до 10 луѓе.
СОВЕТ: За алтернативни идеи би Ви препорачале цитрусови овошја како што се зелениoт лимон, портокалoт, па дури и грејфрутот. Сигурни сме дека овој колач ќе стане омилен во Вашето семејство.
Прочитај повеќе!